Gepubliceerd op 05/01/2024

Deze regelingen zijn veranderd per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 starten een aantal nieuwe regelingen op het gebied van de energietransitie. Er is een hoger budget beschikbaar voor de Energie-Investeringsaftrek, woningeigenaren kunnen meer geld lenen om hun huis te verduurzamen, en voortaan telt de stroomprijs mee in de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Hoger budget Energie-investeringsaftrek
Voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) is dit jaar 259 miljoen euro beschikbaar, dat is 10 miljoen euro meer dan in 2023. De Energie-Investeringsaftrek laat ondernemers investeringen in energiebesparende en duurzame technieken aftrekken van hun fiscale winst. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de investering op de Energielijst staan, die jaarlijks wordt bijgewerkt door RVO.

Een belangrijk verschil met de vorige Energielijst is dat maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen zijn geschrapt. De energiebesparingsplicht verplicht ondernemers namelijk al om die maatregelen te nemen. Daarom staan ook zonnepanelen met een maximumvermogen van 55 kilowatt niet meer op de lijst. Verder mogen ondernemers een hoger bedrag investeren in hun bedrijfsgebouw wanneer dat betekent dat energielabel A++ of hoger behaald kan worden.

Meer hypotheekruimte bij verduurzaming
Voortaan wordt het energielabel van een huis meegenomen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Voor energiezuinige woningen mag er dan een hogere lening worden afgesloten, aangezien deze ook lagere energiekosten zullen hebben. Ook mogen mensen die recent een huis hebben gekocht extra lenen wanneer zij dat huis willen verduurzamen. De extra leenruimte hangt af van het huidige energielabel van de woning.

Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking
Energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) gebruik maken wanneer zij elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht willen opwekken. De hoogte van de subsidie is deels afhankelijk van de huidige energieprijs, daarom is er vanaf 1 januari een nieuw voorlopig correctiebedrag vastgesteld.

Bron: https://www.solar365.nl/nieuws/deze-regelingen-zijn-veranderd-per-1-januari-2024-65ADADB5.html, geraadpleegd op 5-1-2024.

Datum

05/01/2024

Deel artikel

Meer artikelen

Helft Nederlanders zonder zonnepanelen wil...
De helft van de Nederlanders zonder zonnepanelen wil zonnepanelen laten installeren. Voor...
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de...
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan....
Week van de waarheid voor...
Week van de waarheid voor salderingsregeling: ‘Afbouw zorgt voor doorgang uitrol zonnepanelen’
Script completed.