Gepubliceerd op 28/11/2023

Grote winst PVV is ook wake-up-call voor de energietransitie

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen zal vermoedelijk ook zijn weerslag hebben op de energietransitie. Behalve de forse winst van de PVV valt op dat Nederland behoorlijk rechts heeft gestemd, ook VVD en NSC hebben veel stemmen binnen weten te halen. Deze partijen zijn geen voorstander van ambitieuzer energie- en klimaatbeleid, evenals hun achterban. De PVV wil het Klimaatakkoord zelfs “direct door de shredder” halen. Of de soep zo heet gegeten wordt valt te betwijfelen, maar het is wel een duidelijk teken dat nut en noodzaak van een snelle energietransitie door een groot deel van Nederland niet wordt gezien.

De redelijk onverwachte winst van de PVV, tien dagen geleden peilde de partij nog niet de helft van de 37 zetels die ze lijkt te behalen, zal ook grote impact hebben op de energietransitie. “De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder. Geen miljardenverspilling aan zinloze klimaathobby’s, maar meer geld voor onze mensen”, aldus de PVV in zijn verkiezingsprogramma.

0 is hier voor industrie en landbouw en 10 is voor klimaat en natuur. Daar valt natuurlijk een hoop tegenin te brengen, zoals dat ook de industrie bezig is te vergroenen. Maar het feit blijft dat de gemiddelde PVV-stemmer ver onder het Nederlandse gemiddelde scoort.

De PVV zelf schrijft in zijn verkiezingsprogramma dat het wil “stoppen met de hysterische reductie van CO2” en dat er “meer geld voor onze mensen” komt, in plaats van miljarden subsidie die naar energie- en klimaatmaatregelen gaan. De partij wil daarom het Klimaatfonds schrappen, de SDE++ en andere klimaatsubsidies schrappen, geen zonneparken en de verlaging van de energiebelasting en de btw op energie. De salderingsregeling wil de PVV dan weer wel in stand houden.

Datum

28/11/2023

Deel artikel

Meer artikelen

Helft Nederlanders zonder zonnepanelen wil...
De helft van de Nederlanders zonder zonnepanelen wil zonnepanelen laten installeren. Voor...
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de...
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan....
Week van de waarheid voor...
Week van de waarheid voor salderingsregeling: ‘Afbouw zorgt voor doorgang uitrol zonnepanelen’
Script completed.