Gepubliceerd op 28/11/2023

We kunnen ons geen stilstand permitteren

Voor ondernemers in de technieksector is vooral de vorming van een stabiele meerderheidscoalitie van groot belang is. Wij hopen daarom op snelle coalitievorming. De verkiezingsuitslag laat zien dat dat moeilijk wordt, maar we kunnen ons geen stilstand permitteren.

Ondernemers in de technieksector hebben behoefte aan stabiel en betrouwbaar beleid. Het is daarom zaak om ons te richten op de uitvoering van plannen die al in de steigers staan. Techniek Nederland en de aangesloten leden blijven zich inzetten om de grote maatschappelijke vraagstukken waar ons land voor staat, op te lossen.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de energietransitie. De plannen liggen klaar, we moeten alle energie nu richten op uitvoering. Dat betekent aan de slag gaan om netcongestie te verminderen, snelle duidelijkheid over de salderingsregeling voor zonnepanelen en doorgaan met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ook moeten we stappen zetten naar een circulaire economie.

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is een grote zorg voor ondernemers in de technieksector. Gezien de dalende instroom op mbo en hbo én de toename van het aantal werknemers dat de komende jaren met pensioen gaat, verwacht Techniek Nederland dat de behoefte aan technici alleen maar zal toenemen.

Ik hoor alle politici verkondigen dat de technieksector cruciaal is voor alle maatschappelijke transities in ons land. Maar ik zie geen concrete oplossingen. Een nieuw kabinet moet daarom met onorthodoxe maatregelen komen. Maak het technisch beroepsonderwijs gratis. En geef studenten die een technisch diploma behalen een bonus.

De tekorten in de techniek zijn nog nooit zo massief geweest. Het beroep dat wordt gedaan op de technieksector wordt alleen maar groter. We hebben de komende jaren tienduizenden technische vakmensen nodig. Maar er dreigt nog veel meer vast te lopen; denk aan het onderhoud en de uitbreiding van onze infrastructuur en aan de technische innovaties in de zorg.

Datum

28/11/2023

Deel artikel

Meer artikelen

Helft Nederlanders zonder zonnepanelen wil...
De helft van de Nederlanders zonder zonnepanelen wil zonnepanelen laten installeren. Voor...
Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de...
De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is voorlopig van de baan....
Week van de waarheid voor...
Week van de waarheid voor salderingsregeling: ‘Afbouw zorgt voor doorgang uitrol zonnepanelen’
Script completed.